Helemaal niets doen: moeilijk, wel nodig!

Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.
Wanneer deed je voor het laatst helemaal niets? Hoe lang is het geleden dat je even alleen was met je eigen gedachten, zonder dat je iets productiefs aan het doen was, afleiding aan het zoeken was, of met je hoofd in een serie zat? Het zou goed kunnen dat dit alweer een tijd geleden is. We hebben tegenwoordig niet meer zoveel tijd waarin we ons een beetje kunnen vervelen.
Verveling
Het stond onlangs nog in de krant: wij mensen moeten véél vaker niets doen. Volgens een hoogleraar menswetenschappen aan MIT zou het gezond zijn als we vaker lummelen en onze tijd juist niet nuttig besteden. Dit geeft ons namelijk de mogelijkheid om te reflecteren, om creatief te zijn en ons hoofd rust te geven. Een beetje verveling is dus goed voor de gezondheid.
Kan allemaal wel wezen natuurlijk, maar ga er maar eens aan staan. Er is altijd zo veel te doen. En er speelt nog iets anders: niets doen is niet altijd leuk en soms zelfs ronduit vervelend. Als je niets doet, worden je gedachten namelijk soms getrokken naar onopgeloste problemen, nare herinneringen of negatieve oordelen over onszelf. En je voelt je ook nog eens nutteloos. Niet gek dus dat we het het liefste vermijden om helemaal niets te doen.
Elektrische schokken
In een recent onderzoek stopten wetenschappers mensen in een lege kamer. De proefpersonen moesten alle afleiders (telefoon, krant) inleveren en kregen de opdracht om een kwartier lang helemaal niets te doen. Het enige dat wel in de kamer aanwezig was, was een apparaat waarmee ze zichzelf elektrische schokken konden geven. Wat blijkt? Maar liefst 67 procent van de mannen en 25 procent van de vrouwen geeft zichzelf liever schokken dan alleen te zijn met de eigen gedachten. Blijkbaar is het soms zo moeilijk om onder ogen te komen wat er rondspookt in ons brein dat we alles doen om afleiding te zoeken.
Mocht je zo iemand zijn die niets doen moeilijk vindt, dan zou je het makkelijker kunnen maken voor jezelf. Doe niet helemáál niets, maar begin met een eenvoudig, maar niet productief taakje. Kijk naar buiten en registreer wat je allemaal ziet. Luister naar de geluiden om je heen. Turf het aantal donkerblauwe auto’s op de snelweg. Zo hou je je hoofd bezig met een weinig intensieve taak en ervaar je toch een beetje verveling. En het is sowieso prettiger dan jezelf elektrische schokken geven.
Thijs Launspach is psycholoog en stress-expert. Hij schreef hierover het boek Fokking Druk (2018).
Bron: Launspach, T. (2019, 1 juli).
Waarom het zo moeilijk is om helemaal niets te doen.
ad.nl. Geraadpleegd op 11 maart 2022, van
website.